Agenda

Maandag 22 januari 2018: benefiet voor  Dokters van de Wereld georganiseerd door studenten IFMSA van het VUmc en bewonersplatform VWK in Cultuurcentrum Griffioen, Uilenstede 106. Aanvang: 17:00 uur tot circa 21:30 uur. De bijeenkomst is voor nieuwkomers, studenten en buurtbewoners. De entree bedraagt 2 euro. Aanmelden kan via dit formulier. Of via Facebook.nl/ifmsaVUmc Meer informatie en updates over het uitgebreide culturele programma kun je hier volgen.

Dinsdag 16 januari: van 20:00 – 21:30 uur Café Welkom weggeefavond in Ontmoetingscentrum De Meent, Orion 3. Meer informatie over de weggeefavond verschijnt binnenkort op deze website. Wie goede, gebruikte kleding of speelgoed ter beschikking wil stellen voor statushouders, kinderen van statushouders en mensen met ’n krappe beurs, kan bewonersplatform VWK mailen.

Zaterdag 13 januari 2018: van 11:00 – 15:00 / 16:00 uur bake sale bij de Albert Heijn aan de Bourgondische Laan 14 met zelfgemaakte donuts, cupcakes, koekjes en gebak voor het goede doel: Dokters van de Wereld. Zie ook: het benefiet op 22 januari 2018.

Iedere dinsdagmiddag: binnenkort starten wekelijkse taallessen en taaloefeningen. De activiteiten zijn bedoeld als ondersteuning voor wie lang op taallessen moet wachten of naast het reguliere aanbod behoefte heeft aan extra lessen of vaker wil oefenen om Nederlands te leren. De lessen worden gegeven door docenten. De oefeningen worden gedaan met hulp van vrijwilligers. De locatie en exacte tijd worden binnenkort bekend gemaakt via deze website. Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich hier opgeven.

Samen picknicken in het Amsterdamse Bos. Foto: Anton Groeneschey

Eerdere Café Welkom en andere ontmoetingsbijeenkomsten:

Zondag 10 december was de eerste Café Welkom weggeefmiddag. Buurtbewoners stelden kleding en speelgoed ter beschikking voor statushouders en mensen met een krappe beurs. De grote theaterzaal van het Huis van de Wijk Buitenveldert werd voor een middag omgetoverd in Amsterdams goedkoopste bazaar. Lees het verslag en bekijk de foto’s.

Zaterdag 11 november gingen nieuwkomers en andere buurtbewoners samen naar het Dancing on the Edge Festival in Podium Mozaïek waar de voorstellingen “Dar (Homeland)” en “Grand Voyage” te zien waren van de Syrisch-Libanese theatergroep Koon en Utrechtse groep DOX. Dankzij de samenwerking met het festival en bijdragen van buurtbewoners konden de nieuwkomers zonder kosten de voorstellingen zien. Zie het verslag en de foto’s.

Vrijdag 22 oktober 2017 zorgde Ton Terra voor virtuoze gitaarklanken tijdens deze Café Welkom bijeenkomst in het Huis van de Wijk Buitenveldert. De deelnemers genoten van de bijzondere Syrische gerechten die door Maison, Sara en Nawar gemaakt werden, met assistentie van andere vrijwilligers. Wat sfeer betreft was het een van de beste bijeenkomsten: goede gesprekken en heerlijk eten waardoor bijna iedereen de tijd vergat…

Zondag 6 augustus 2017 werd door Bewonersplatform VWK een picknick georganiseerd in het Amsterdamse Bos. Ruim 70 deelnemers, waaronder veel kinderen, ontmoetten elkaar op het grasveld bij het Klein Kinderbad. Er werd door ‘oude’ en nieuwe buurtbewoners (statushouders / vluchtelingen) eten meegenomen om met elkaar te delen. Het was een mooie, zonnige zondag. Hier zijn wat extra foto’s te zien.

Donderdag 22 juni 2017 organiseerde Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg in samenwerking met studenten IFMSA van het VU-mc een iftar met voorafgaand o.a. een inleiding van Jamilah Ali over de Islam en ramadan. De iftar werd verzorgd door Syrische vluchtelingen met assistentie van vrijwilligers.

Zondag 21 mei 2017 werden tijdens het Fête de la Nature in het Amstelpark van 10:30 – 18:00 uur vluchtige gesprekjes georganiseerd door bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg in samenwerking met studenten IFMSA van het VU-mc. Er waren kramen met Iraans en Eritrees eten, tosti´s en koffie, thee en limonade. Aan de tafels hadden bezoekers van het festival veel vluchtige gesprekjes met mensen die naar Nederland zijn gevlucht.

Donderdag 3 november 2016 stond de Café Welkom bijeenkomst in het teken van Syrisch eten en muziek. Muzikant Badr liet weer van zich horen op piano en Peshmerge Morad speelde dudok. Daarnaast was er overheerlijk Syrisch eten verzorgd door een Syrisch kookteam.

Donderdag 6 oktober 2016 was de eerste Café Welkom bijeenkomst waarbij vluchtelingen uit onze omgeving die hun procedure hebben afgerond, werden uitgenodigd. Daaronder velen die in het AZC Wenckebachweg wachten op een woning. De doorstart van Café Welkom werd druk bezocht. Godfrey Lado bracht aangename songs en een Eritrees kookteam zorgde voor heerlijk, heet eten.

Donderdagavond 18 augustus 2016 werd de eerste Café Welkom bijeenkomst zonder deelname van bewoners van de noodopvang. Gesproken werd er o.a. over de vraag of en hoe bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg zou doorgaan. Er was unanieme steun om de Café Welkom bijeenkomsten voort te zetten en eventueel aanvullende activiteiten te organiseren met buurtbewoners en statushouders.

De Syrische muzikant Badr speelde keyboards bij Café Welkom op 7 juli 2016. Foto: Anton Groeneschey
De Syrische muzikant Badr speelde keyboards bij Café Welkom op 7 juli 2016. Foto: Anton Groeneschey

Donderdagavond 28 juli 2016 was de vierde Café Welkom bijeenkomst met heet Eritrees eten, zomerse gitaarklanken en hot news. Lees er meer over hier.

Donderdagavond 7 juli 2016 werd het einde van de Ramadan gevierd met overvloedig veel zoetigheden en muziek van Badr, Ahmad en Redwan. Het verslag is hier te lezen.

Donderdagavond 16 juni 2016 stond Café Welkom in het teken van de Ramadan. Het was een goede gelegenheid voor vluchtelingen en buurtbewoners om de vastenmaand gezamenlijk te ervaren. Hier lees je er meer over.

Donderdagavond 26 mei 2016 ging Café Welkom van start. De eerste aflevering van een serie spontane bijeenkomsten van vluchtelingen en buurtbewoners uit Amstelveen en Buitenveldert werd druk bezocht. Er waren circa 90 deelnemers.

Vrijdagavond 6 mei 2016 was de warming up van Café Welkom. Met inleidingen over vrijwilligerswerk en vluchtelingen van o.a. Kees van der Pol, Jamila Amestoun, Hanane Saja, Anna Wilmink en Det van Kessel. Daarnaast aandacht voor de inzet van de Lions Clubs International voor vluchtelingen met Mark Wijngaarde en Anke Eweg, kunst van Payman en Abdulsalam Sankye en muziek van Redwan en andere vluchtelingen uit Syrië.

Donderdag 19 november 2015 organiseerde bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg een eerste publieke bijeenkomst in samenwerking met het Syrische Comité. De bijeenkomst over Syrië en hulp aan vluchtelingen trok in de Theaterzaal van het Huis van de Wijk het maximale aantal van 120 deelnemers.

Karam Kanho, voorzitter van het Syrische Comité spreekt over wat er gebeurt in Aleppo. Foto: Maro Elmzaly