Weggeefmiddag bij winterse sneeuwbuien

Zondag 10 december werkte het weer niet mee. Nederland kleurde wit door de vele sneeuwbuien; via de media volgden waarschuwingen om niet de weg op te gaan als het niet nodig was. Desalniettemin waren er circa 20 gulle gevers die speelgoed en kleding ter beschikking stelden voor deze eerste Café Welkom Weggeefmiddag en kwam een groot deel van hen het persoonlijk langs brengen. Vrijwilliger Peter Koffijberg ging ’s morgens langs 5 adressen van gevers die niet in de gelegenheid waren om ’s middags langs te komen. Ruim 30 statushouders en andere buurtbewoners trotseerden de sneeuw en maakten er samen een gezellige middag van.

Links vooraan: de koffiehoek van de Café Welkom weggeefmiddag. Foto: Anton Groeneschey.

Al om 13:30 uur kwam het eerste, oorspronkelijk uit Syrië afkomstige gezin binnen. Officieel ging de grote theaterzaal een half uur later open; iedere bezoeker kreeg 10 bonnetjes en het uitzoeken kon beginnen. Voor koffie, thee, limonade en een overdaad aan koekjes en ander lekkers was ook gezorgd. Een van de oudste buurtbewoners had zelfs voor een banketstol en banketstaaf met spijs gezorgd. Op de achtergrond klonk relaxte Arabische lounge muziek die tegen 15:00 uur vervangen werd door het professionele pianospel van Badr, een voormalige bewoner van de noodopvang aan de Laan van Kronenburg.

Niet alleen pianist Badr speelde piano. Foto: Anton Groeneschey

Tegen 15:30 was wel duidelijk dat er niet meer bezoekers zouden komen en kon er door statushouders nog meer worden meegenomen dan wat overeenkwam met de 10 bonnetjes per persoon. Ook wat vrijwilligers namen nog wat mee voor statushouders en hun kinderen die ze persoonlijk kenden en die niet naar de weggeefmiddag konden komen. Desalniettemin bleef er nog kleding en speelgoed over. Het wordt opgeslagen om binnenkort een weggeefmiddag mee te organiseren voor statushouders en mensen met een krappe beurs in Amstelveen. Alle gevers en vrijwilligers bedankt! Er zijn nieuwkomers heel blij gemaakt en het mooist waren misschien wel de glimlachende kinderen die iets kregen was ze leuk vonden (speelgoed) of goed konden gebruiken (kleding). Zo was er vanuit het damestoilet een moeder met kinderen te horen; ze waren druk aan het passen.

De winkel met absolute bodemprijzen is geopend. Foto: Anton Groeneschey

Tegen 16:00 uur begon het opruimen en glibberden de laatste vrijwilligers en nieuwkomers naar huis. De theaterzaal van het Huis van de Wijk Buitenveldert was zondag 10 december voor heel even de goedkoopste bazaar van Amsterdam.

Het werd een weggeefmiddag met ruime keuze. Foto: Anton Groeneschey
Twee nieuwkomers die ook tijd hadden voor een gesprekje. Foto: Anton Groeneschey