Sfeervolle opening van nieuw Café Welkom seizoen

Vrijdagavond 20 oktober was een van de eerste herfstachtige avonden: het was guur en het regende. De datum viel bovendien in de herfstvakantie; er kwamen dan ook aardig wat afmeldingen binnen. Desalniettemin kwamen rond de 45 bezoekers naar deze twaalfde Café Welkom bijeenkomst. Naast Nederlandse buurtbewoners met uiteenlopende achtergronden waren er veel nieuwkomers afkomstig uit Syrië, Iran en Afghanistan.

Aan het werk in de keuken van het Huis van de Wijk Buitenveldert. Foto: Anton Groeneschey.

De uit Syrië afkomstige en in Buitenveldert woonachtige Maison, Sara en Nawar waren twee dagen bezig geweest om heel bijzondere Syrische gerechten voor te bereiden. In de keuken van het Huis van de Wijk Buitenveldert kregen ze assistentie van Talal Sakka en Netty Madian. Deze vrijwilligers hielpen o.a. met het maken van de salades en frites. Alle gerechten tezamen leverden een overvloedige buffettafel op waar de deelnemers zich tegen 21:00 uur aan tegoed deden.

De buffettafel gevuld met heerlijke Syrische gerechten. Foto: Anton Groeneschey

Voordat dat zover was, zorgde Ton Terra voor heel ontspannen, virtuoze gitaarklanken. Koffie, thee, limonade en het heerlijkste Surinaamse gebak, gemaakt door Rita Boëtius was er vanaf 19:30 uur en rond 20:30 uur werd de bijeenkomst ingeleid door Hans Straeter met vertaling in het Arabisch door Samer Mouselli. Wat de bedoeling van Café Welkom was, werd uitgelegd. Later op de avond volgden nog aankondigingen van nieuwe activiteiten. Zo staat er voor maandag 22 januari in Cultureel Centrum De Griffioen een benefiet op stapel dat georganiseerd wordt door medische studenten IFMSA van het VU-mc met het bewonersplatform VWK. Waarschijnlijk beginnen binnenkort op dinsdagmiddag taalsupport activiteiten en in november is de kans groot dat een aantal statushouders met buurtbewoners naar een theatervoorstelling kan gaan.

Ton Terra zorgde speelde klassiek gitaar. Foto: Anton Groeneschey

Ivette Haanstra had ervoor gezorgd dat een grote hoeveelheid dameskleding beschikbaar was voor wie dat mee wilde nemen. Een langgerekte tafel werd ermee gevuld. Naast Ivette zorgde Toos Heuwekemeijer dat deze stand werd bemenst. Er waren in totaal 18 vrijwilligers actief tijdens dit geslaagde samenzijn. Peter Koffijberg (die voor vervoer van de vele boodschappen zorgde) en al die andere vrijwilligers: bedankt!

Aan tafel bij Café Welkom. Foto: Anton Groeneschey

De sfeer van deze Café Welkom bijeenkomst was zo prettig en ontspannen dat de tijd vergeten werd. Normaal gesproken zou de bijeenkomst tegen 22:00 uur zijn afgelopen; deze keer zat iedereen een half uur later nog steeds gezellig te praten, te eten en te genieten van de muziek. Het zou nog later dan 23:00 uur worden voordat de laatste deelnemers het Huis van de Wijk verlieten. Met dank aan de inzet en het grote geduld van barman Willem en de beveiliging! Wat sfeer betreft was dit een van de beste Café Welkom bijeenkomsten; goede gesprekken tussen nieuwkomers en andere buurtbewoners en het was ook erg fijn dat nieuwe, talentvolle vrijwilligers zich aanmeldden. Het seizoen 2017 – 2018 is met optimisme gestart!

Café Welkom in het begin van de avond. Foto: Anton Groeneschey.
De leukste nieuwkomer op vrijdag 20 oktober. Foto: Anton Groeneschey
Tweede van links vertaler Samer Mouselli in goed gezelschap. Foto: Anton Groeneschey
Uiteindelijk kon het kookteam (in gezelschap van Joep van Erp) ook genieten van het Syrische eten. Foto: Anton Groeneschey.