Een zomerse dag in het Amsterdamse Bos

Hoe zou het gaan om een picknick te organiseren voor vluchtelingen, voor statushouders die pas in onze omgeving zijn komen wonen en buurtbewoners die er vaak al veel langer verblijven? Wat zou er gebeuren met de oproep om zelf iets mee te nemen en dat te delen met anderen? Zouden de nieuwkomers de locatie bij het Klein Kinderbad in het Amsterdamse Bos weten te vinden? En niet onbelangrijk: zou de regen wegblijven die een week eerder nog voorspeld werd?

Het picknickterrein. Foto: Anton Groeneschey

Een beetje spanning vooraf over het verloop was er wel, maar die verdween al snel. Er waren meer dan 70 deelnemers, waarvan het allerjongste deel vaak in het kinderbad was te vinden, samen met andere spelende kinderen. Het was een dag om trots op ons deel van Amsterdam en Amstelveen te zijn: mensen uit Syrië, Irak, Afghanistan en Iran hier heen gevlucht, samen met andere bewoners uit de buurt. Ondanks de vakantieperiode waren er voldoende vrijwilligers.

De tafel van overvloedig eten. Foto: Anton Groeneschey

Naast de vele statushouders konden er ook nog een aantal vluchtelingen uit het AZC Wenckebachweg deelnemen omdat ze met auto’s opgehaald werden door Marokkaans-Nederlandse vrijwilligers. Met de metro werden vluchtelingen begeleid door een Iraans-Nederlandse vrijwilliger. En naast al die diverse inzet, was er ook nog het verschil in leeftijd: de jongste deelnemer aan de picknick was een baby van een maand en de oudste deelnemer die op de fiets eten kwam brengen heeft de respectabele leeftijd van 92.

Verreweg de meeste statushouders kwamen op eigen gelegenheid naar het Amsterdamse Bos en wisten de locatie goed te vinden. Er kwamen slechts drie telefoontjes binnen van mensen die onderweg een beetje verdwaald waren. Het toeval wilde dat het allemaal Nederlanders waren.

Niet iedereen zat tijdens de picknick. Foto: Anton Groeneschey

De vrijgevigheid was groot: bijna iedereen had wel iets meegenomen om met elkaar te delen. Er was bijvoorbeeld heerlijk Aziatisch eten, kip, zelfgemaakte appelgebak, koekjes, snoep, meloen, heel veel brood en beleg en nog veel meer. De hoeveelheid eten en drinken was groot genoeg om er twee of drie picknicks mee te organiseren. Aan het eind van de middag konden velen naar huis gaan met een tas vol appels, bananen, komkommers, meloen en wat er allemaal was overgebleven.

Een van de vele zitjes tijdens de picknick. Foto: Anton Groeneschey

De locatie bij het Klein Kinderbad was schitterend. Veel kinderen genoten van het water. Ondertussen werd de picknick ook een reünie: sommige vluchtelingen kenden we uit de voormalige noodopvang aan de Laan van Kronenburg. Ze waren inmiddels statushouder geworden in onze omgeving en zagen nu buurtbewoners en vrijwilligers terug.

Ook voor haar een mooie dag in het Amsterdamse Bos. Foto: Anton Groeneschey

Aan deze hartelijke en zonnige ontmoeting kwam tegen 16:00 uur een eind. De partytent en al het toebehoren werd afgebroken en alles werd opgeruimd. Een groep statushouders en vluchtelingen kon van deze middag geen genoeg krijgen: het feestje werd nog even met muziek voortgezet bij de hoofdingang van het Amsterdamse Bos. Dansend werd er gewacht op de auto’s richting nieuw thuis en AZC.

Nog even poseren voor de foto. Foto: Anton Groeneschey

Een gedachte over “Een zomerse dag in het Amsterdamse Bos

Reacties zijn gesloten.