De smaak van baklava, muziek van Badr, Ahmad en Redwan en de blik op voetbal

De Ramadan was voorbij en in de dagen daarna kon Eid al-Fitr (‘Suikerfeest’) gevierd worden. Bij Café Welkom op donderdag 7 juli betekende dat o.a. een overdadige hoeveelheid baklava. De kostbare zoetigheden waren vanwege de bijeenkomst van Kronenburgers en buurtbewoners met korting verkregen bij een islamitische banketbakker.

Heel veel baklava. Foto: Anton Groeneschey

Heel veel baklava. Foto: Anton Groeneschey

De verwachtingen voor de opkomst waren op deze derde Café Welkom niet hoog gespannen: door de vele transfers in de afgelopen weken was het aantal bewoners in de noodopvang flink teruggelopen en de halve finale van het EK voetbal werd gespeeld tussen Duitsland en Frankrijk. Toch was het café van het Huis van de Wijk Buitenveldert goed gevuld met ruim 50 vluchtelingen en buurtbewoners. Meer dan de helft van de deelnemers kwam uit de noodopvang.

Gastheer Peter heet de Kronenburgers bij aankomst welkom. Foto: Anton Groeneschey

Gastheer Peter heet de Kronenburgers bij aankomst welkom. Foto: Anton Groeneschey

Rond 20:00 uur werd iedereen van harte welkom geheten in het Engels, Arabisch en Farsi. De bedoeling van de bijeenkomst werd uitgelegd: iedereen kan bijdragen aan het welslagen van de avond. Dat werd onmiddellijk in de praktijk gebracht door Badr, de Syrische muzikant die tot voor kort in Amstelveen verbleef en die speciaal voor deze gelegenheid naar Café Welkom was gekomen.

Hij werd met zang geassisteerd door Ahmad en op percussie door Redwan. Buurtbewoners Maro en Jacob voegden zich met respectievelijk zang en viool spontaan bij het gezelschap. Het aanstekelijke ritme leverde ook dans op van o.a. een jonge Kronenburger die zwierig bewoog samen met een wat oudere buurtbewoonster. Zo werden verschillen letterlijk overbrugd.

Margreet in welkom shirt achter de koffietafel. Foto: Anton Groeneschey

Margreet in welkom shirt achter de koffietafel. Foto: Anton Groeneschey

In sneltreinvaart kregen vervolgens de wekelijkse activiteiten aandacht. Manuela Fabiao vertelde over de buurttour op maandag en ook de Nederlandse Taal activiteitengroep op woensdag en de Bibliotheek activiteitengroep op vrijdag werden belicht. Daarna namen de klanken van Badr, Ahmad en Redwan het weer over en tegen 21:00 uur werd er nog even reclame gemaakt voor het optreden van de Syrian Big Band in Cultuurcentrum Griffioen op vrijdag 8 juli. Het concert is vrij toegankelijk voor wie in de noodopvang verblijft.

Ondertussen bloeiden ook de gesprekken tussen al die verschillende mensen. Enkele buurtbewoners hadden cadeautjes voor de kinderen en kleding voor de volwassenen meegenomen. De meeste cadeautjes vonden hun weg ondanks het kleine aantal kinderen in de noodopvang. Ook de kleding werd meegenomen.

In gesprek met elkaar bij Café Welkom. Foto: Anton Groeneschey

In gesprek met elkaar bij Café Welkom. Foto: Anton Groeneschey

De deelnemers deden zich verder tegoed aan de koffie, thee, limonade, baklava in allerlei soorten, schijfjes halal vlees en stukjes stokbrood in combinatie met een speciale yoghert. Terwijl de muzikanten doorspeelden, ging uiteindelijk toch het tv-scherm aan. Zo konden de voetballiefhebbers op de achtergrond toch nog wat zien van de halve finale. Tegen 22:00 werden alle vrijwilligers van deze geslaagde avond bedankt: Margreet, Ruud, Nafila, Sadaf, Dorith, Tamar, Nicolette, Willemijn, Peter, Joep, Anton, Badr, Ahmad, Redwan, Maro en Hans. Er volgde applaus en rond 22:15 verlieten de laatste vluchtelingen en buurtbewoners het pand. De Kronenburgers die Nederlands leren in het Huis van de Wijk Buitenveldert namen passend afscheid met hun pas geleerde groeten “Tot ziens!”, “Dag!”, “Doei!”.

Aankondigingen in het Engels, Arabisch en (niet in beeld) Farsi. Foto: Anton Groeneschey

Aankondigingen van links naar rechts in het Engels, Arabisch en (buiten beeld) Farsi. Foto: Anton Groeneschey

Advertenties